کابل CAT6
CAT6 Category6 یا یک استاندارد کابل اترنت است که توسط اتحادیه صنعت ارتباط از راه دور و اتحادیه صنایع الکترونیکی (EIA/TIA) معرفی شده است .CAT6 نسل ششم از زوج کابل های اترنت بهم تابیده شده است که در شبکه های خانگی و اداری مورد استفاده قرار می گیرد. کابل هایCAT6 با استانداردهای نسل های قبلی خود یعنی کابل های CAT5 و CAT5e سازگار است.
کابل CAT6 چگونه کار می کند
کابل های CAT6 داده های گیگابیت اترنت را به میزان یک گیگابیت در ثانیه پشتیبانی می کند. هر کابل CAT6 می تواند امکان برقراری ارتباط هایی تا فاصله 50 متر (164 فوت) و تا سرعت 10 گیگابیت اترنت فراهم کند. کابل CAT6 دربردارنده 4 جفت سیم مسی است و از همه این جفت سیم ها برای ارائه بهترین عملکرد خود استفاده می کند. این جفت سیم ها به رنگ های آبی- سفیدآبی، نارنجی- سفیدنارنجی، سبز- سفیدسبز، قهوه ای- سفیدقهوه ای که در آن ها دو رشته سیم وظیفه ارسال اطلاعات، دو رشته سیم نیز وظیفه دریافت اطلاعات و چهار رشته بعدی فقط نقش نویزگیری را ایفا می کنند.
واقعیت هایی در مورد کابل CAT6
در انتهای کابل های CAT6، کانکتورهای RJ-45 قرار می گیرد.
نسخه ارتقایافته از CAT6 که CAT6a نامیده می شود تا سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی می کند.
بر روی این پوشش این کابل ها عبارت CAT6 پرینت شده است.
CAT6 در برابر CAT6A
استاندارد کابل Category 6 Augmented (Cat6A) به این منظور تولید شد تا عملکرد CAT6 را برای کابل های اترنت ارتقا دهد. استفاده از CAT6A انتقال داده با سرعت 10گیگابیت اترنت را با استفاده از یک کابل تا مسافت 100 متری )یعنی دو برابر کابل (CAT6 می رساند. با توجه به عملکرد بهتر کابل های CAT6A، این کابل ها نسبت به کابل های CAT6 قیمت بیشتری دارند و از نظر اندازه کمی ضخیم تر هستند ولی به انتهای آن ها کانکتورهای RJ-45 وصل می شود.
تاریخچه طراحی کابل برای شبکه های اترنت منجر به 2 تلاش جداگانه برای بهتر کردن نسل قبلی کابل ها یعنی استاندارد CAT5 شد. یکی از این تلاش ها در نهایت به استاندارد CAT6 رسید. تلاش دیگر Category 5 enhanced (CAT5e) بود که پیشتر استانداردسازی شده بود. CAT5e برخی از پیشرفت های تکنیکی ای که برای CAT6 اعمال شده بود را در اختیار نداشت ولی عملیات نصب گیگابیت اترنت را با هزینه کمتری انجام می داد. مانند CAT6،CAT5e هم برای رسیدن به نرخ داده مورد نیاز، از 4 جفت سیم استفاده می کرد. بر خلاف کارایی بالاتر ایجاد شده در CAT5e، حداکثر طول مجاز در این سیم نسبت به CAT5 افزایش نداشته است و همان 100 متر است. (90 متر سیم مستقیم، به همراه دو کابل 5)
کابل شبکه Cat5e ، Cat5 Cat6 و چیست؟
کابل های Category 5 و Category 6 هر دو از مجموعه ای سیم مسی تشکیل شدند که به انتقال سینگال می پردازند. به طور عمده این کابل ها برای شبکه های اترنت توسعه یافته اند و بیشتر در این زمینه کاربرد دارند.Cat5 در مقایسه با Cat5e و Cat6 نوع قدیمی تری محسوب می شود. در حال حاضر جدیدترین دسته در میان آن ها همانطور که از نام آن پیداست Cat6 می باشد. این کابل ها از فرکانس های بیشتری پشتیبانی کرده و انتقال داده سریعتری از خود نشان می دهند.
کابل Cat5 چیست؟
کابل شبکه Cat5 از چهار زوج سیم مسی تابیده شده تشکیل می شود که از طریق سوکت شبکه RJ-45 به انواع دستگاه ها متصل می شوند. پهنای باند فرکانسی این نوع کابل به 100 مگاهرتز می رسد و سقف سرعتی بین 10 تا 100 مگابیت برثانیه دارد. این نوع کابل را می توان برای ATMها، شبکه اترنت 1000Base-T ،100Base-T و و 10Base-T به کار گرفت. کابل های Cat5 از نوع مفتولی یا رشته ای هستند که در این میان مدل های مفتولی از استحکام بالایی برخوردار بوده و جهت انتقال داده در مسافت های طولانی به کار گرفته می شوند. این درحالی است که نوع رشته ای انعطاف پذیر است و می تواند در مکان هایی که کابل شبکه جابجایی زیادی دارد مورد استفاده قرار گیرد. حداکثر طول یک کابلCat 5 به 100 متر می رسد.
کابل Cat5e چیست؟
کابل شبکه Cat5e یک نسخه پیشرفته تر نسبت به Cat5 محسوب می شود. این کابل در سال 2001 توسط TIA/EIA توسعه یافت تا انتقال داده برای شبکه های اترنت گیگابیتی بهبود یابد. با کابل Cat5e سرعت انتقال داده می تواند تا 1000 مگابیت برثانیه افزایش یابد که به صورت تئوری سریعتر از Cat5 است. در حال حاضر Cat5e در بسیاری از مناطق به کار گرفته می شود و به نوعی در شبکه های خانگی و اداری کوچک فراگیر است.
کابلهای شبکه ممکن است در چه محیط هایی مورد استفاده قرار گیرند:
1– داخل داکت، ترانک، لوله های PVC یا فلزی
2– بصورت دفنی، یعنی پس از حفر زمین مستقیما در دل خاک قرار گرفته و یا داخل کانال یا لوله قرار داده شده و سپس دفن می گردد.
3– روی دکل های مخابراتی
4– روی نمای ساختمان ها
بطور کلی می توان کابلهای شبکه را از لحاظ محیط نصب به دو گروه اصلی تقسیم بندی نمود:
1– کابل شبکه Indoor
2– کابل شبکه Outdoor
کابل شبکه Indoor معمولا دارای روکش از جنس PVC یا LSZH بوده و بر اثر عوامل محیطی مثل آب، گرما، سرما، گرد و غبار، نور خورشید، ضربه، کشش و … آسیب می بینند و با گذشت زمان فرسوده و بلا استفاده می گردند. ولی کابل شبکه Outdoor دارای روکش اضافی جهت حفاظت در برابر عوامل فرسایشی محیط است. کابل شبکه outdoor غیر دفنی دارای یک روکش PE مشکی رنگ و در حالت دفنی علاوه بر روکش فوق، یک لایه حفاظتی Steel Armorded و یک لایه سم که سبب جلوگیری از آسیب دیدن توسط حیوانات جونده مانند موش می باشد.
تفاوت کابل CAT5 و CAT6 چیست ؟
معمولا کابل های شبکه به دو دسته Cat5 ,Cat6 تقسیم می شوند، که این کابل ها از جنس مس ساخته شده اند و هرچه درجه خلوص مس آنها بیشتر باشد دارای کیفیت بهتر و افت ولتاژ کمتری هستند و در مقابل قیمت آنها نیز به طبع افزایش پیدا می کند .
کابل های Cat6 ,Cat5 از چهار زوج سیم (هشت رشته سیم) به رنگ های آبی – سفید آبی،نارنجی – سفید نارنجی ، سبز – سفید سبز ، قهوه ای – سفید قهوه ای، تشکیل شده که در آنها دو رشته سیم وظیفه ارسال اطلاعات، دو رشته سیم نیز وظیفه دریافت اطلاعات و چهار رشته بعدی فقط نقش نویز گیری را ایفا میکنند .
تفاوت کابل CAT5 و CAT6
کابل های Cat 6 دارای پهنای باند ۲۵۰MHz هستند و برای استفاده در اترنت گیگابیتی طراحی و ساخته شده اند. این كابل هم دارای نوع ارتقا یافته به نام Cat6 E است.
۱– در کابل های Cat6 بین هر دو زوج سیم فویل قرار داده شده است تا امر نویز گیری بهتر انجام گیرد .
۲ –در کابل های Cat6 قطر کابل افزایش یافته است .
۳–افت ولتاژ Cat6 تا حد چشم کیری پایین تر از Cat5 است .
۴–این نوع کابل ها (Cat6) برای مسافت های طولانی بهتر هستند .